Cercar en aquest blog

dilluns, 5 de novembre del 2012

Cicle Mas i Mas: Les veus dels camps del silenci

El Cor Vivaldi, dirigit per Òscar Boada, comença la nova temporada del Cicle Mas i Mas amb un primer concert molt especial, Les veus dels camps del silenci, que tindrà lloc a l’Auditori AXA de Barcelona, el dissabte 10 de novembre, a les 19:00 hores.

Les veus dels camps del silenci: música als camps de concentració durant la Segona Guerra Mundial

Pot la música vèncer la por, la fam, la desesperació, el terror? Dit d’una altra manera, podem pensar en música quan el que ens  manca és el més essencial? La resposta la tenim en aquestes peces, originals de la poetessa  i música amateur Ilse Weber que escrigué als nens malalts del camp de concentració de Terezin i que ella mateixa, acompanyada d’una guitarra, els cantava per tal de consolar-los. I si les peces d’Ilse Weber estaven pensades per donar conhort als nens malalts, les peces orquestrals arranjades per Norah Chambers i Margareth Dryburgh, que veieren la llum al camp de concentració de Palembang, Sumatra, responen a la idea de no perdre la dignitat com a col·lectiu. Dryburgh, una missionera presbiteriana dotada d’una increïble memòria va decidir associar els seus records musicals amb Norah Chambers, graduada  a la Royal Academy de Londres, amb l’objectiu de fundar una “orquestra vocal” que interpretés temes instrumentals i que mantingués esperançada la població reclusa. Naturalment, no hi havia ni llibres ni partitures ni instruments, però el que Margareth Dryburgh no recordava, ho feia Chambers. Així, d’aquesta manera, ambdues dones van aconseguir escriure diversos arranjaments de peces instrumentals de Chopin, Ravel, Dvorak, Schubert, Tchaikovsky que foren assajats posteriorment  per l´orquestra de veus fins que estigueren preparades per donar el primer concert, el 27 de desembre de 1943. Massa febles per cantar dretes, les  vocalistes seien en petits tamborets. En sonar els primers acords del Largo de la simfonia del Nou Món de Dvorak, moltes de les presoneres no van poder evitar les llàgrimes: qui podia esperar aquella dosi de bellesa en un lloc com aquell? La música els va renovar el seu sentit de dignitat humana i els va impulsar a seguir lluitant. Per aquestes peces, comptem amb la narració de l'actriu Elisabet Egea.
La segona part del concert, per la seva banda, aporta dues obres extraordinàries d'un dels més grans compositors del nostre temps: Benjamin Britten.
La primera d´elles, escrita originàriament per a veus masculines, The balad of Little Musgrave, fou escrita pel compositor per als soldats  britànics que es trobaven presoners al camp de presoners Oflag VII a Eichstät, Baviera. Basada en una antiga llegenda, descriu, amb una punta d´humor molt àcid i anglès, una típica i descarada història de “banyes” amb, com no pot ser d’altra manera,  final luctuós inclòs.
Per la seva  banda Children’s Crusade, que pren la seva idea argumental de la famosa Croada dels nens durant la conquesta de Terra Santa, és una col·laboració del dramaturg alemany Bertolt Brecht amb un text terriblement dramàtic, que descriu l’aventura viscuda per un grup de nens a Polònia en ple hivern, tot cercant el camí cap a casa que els durà, de manera indefectible cap a la mort. L’obra, de les darreres de Britten, amb molta influència de  música tradicional japonesa que el compositor admirava especialment,  no atorga cap concessió a l´oient i és, com el seu text, d´una duresa extrema. En aquesta ocasió, la podrem escoltar juntament amb les il.lustracions realitzades per Carme Solé Vendrell per al llibre La Croada dels Nens de Bertolt Brecht, en versió de Jaume Escala. Per aquest llibre li fou atorgat a Carme Solé el Premi nacional de còmic 2012.

Musicalment, acompanyaran Andreu Gallén  i Josep Buforn al piano, Arnau Farré a l’orgue i Percussions de Barcelona a la percussió.

Programació

1a part
Quatre cançons d´Ilse Weber                   Arr. Sharon Monis
Wiegala                                           
Und der Regen rinnt  (I cau  la pluja)                                            
Ukolébavka     (Cançó de bressol)                                    
Wiegenlied (Cançó de bressol)
To a wild rose                                            E. Macdowel ( 1860-1908) Arr. M.Dryburgh i N.Chambers
Jesus bleibet meine Freude                      J. S. Bach ( 1685-1750) Arr. M.Dryburgh i N.Chambers
Largo (de la simfonia nº8 de Dvorak)      Arr. Norah Chambers
Londonderry Air                                       Popular Irlandesa Arr. Norah Chambers
Bolero                                                        Maurice Ravel ( 1875-1937) Arr. Pilar Paredes

2a part
The Balad of Little Musgrave                   Benjamin Britten  (1913-1976)
Children’s crusade                                   Benjamin Britten-Bertolt Brech

Andreu Gallén
Nascut el 1987 a Barcelona, llicenciat en piano per l'Esmuc, estudia amb Eulàlia Solé i també rep classes de música de cambra  del Quartet Casals i de Kennedy Moretti. L'any 2011 interpreta les Variacions de Goldberg de J.S. Bach com a projecte final de carrera obtenint Matrícula d'Honor. El curs 2010-11 estudia piano amb Josep Colom a l'Aula de Música d'Alcalá de Henares. Per al curs 2012-13, ha estat seleccionat amb la mezzosoprano Cristina Segura per participar a les Internacional Lied Master Classes de Koninklijk Consevatorium de Brusel·les impartides per Udo Reinemann i amb professors convidats com Harmut Holl, Mitsuko Shirai o Peter Schreier, entre d'altres. També ha rebut classes de Wolfram Rieger i Jacques Rouvier.
L'any 2008,  en quedar finalista als Premis Tutto de Com Ràdio, debuta en solitari a la sala Simfònica de l'Auditori de Barcelona. També, en guanyar el Premi Injuve d'Interpretació Musical lliurat pel Govern Espanyol, l'any 2009, realitza una gira de concerts arreu de l'Estat actuant en diverses sales i festivals. També ha estat premiat en diversos concursos. A banda de fer recitals com a solista, desenvolupa una tasca important com a músic de cambra. És membre del conjunt XXI. A l'estranger, ha actuat a Alemanya, SuiIssa i Itàlia. A l'estat espanyol, ha tocat en sales com Círculo de Bellas Artes de Madrid, l'Auditori de Barcelona, Sala Kursaal de Manresa, Teatre Atlàntida de Vic, etc. Darrerament ha actuat amb el flautista Frederic Sánchez al Menuhin Festival de Gstaad (Suïssa). La temporada passada va ser el director musical i pianista de La Vampira del Raval, l'últim musical d'Albert Guinovart, èxit de crítica i públic, amb els actors Pep Cruz, Mercè Martínez, Mingo Ràfols o Roger Pera, entre d'altres.

Josep Buforn

Nascut a Barcelona s'inicià en el món de la música als deu anys amb Òscar Boada. Posteriorment ingressa al Conservatori Municipal de Barcelona amb Maria Jesús Crespo, obtenint matrícula d'honor de setè, premi d'honor de vuité, matrícula d'honor de nové i premi d'honor de desè.
Ha obtingut diversos premis com el primer premi de Vilafranca del Penedès en diferents categories o el primer premi del I Concurs de Piano Ricard Viñes de Lleida. Recentment ha obtingut el premi al millor pianista acompanyant al Certamen Intercentros, a Madrid.
Té una àmplia experiència com a pianista repertorista i acompanyant, iniciant-se com a pianista acompanyant als onze anys, amb el Cor Vivaldi. Ha estat enregistrat per RNE i Catalunya Música en nombroses ocasions. Ha col.laborat en vàries ocasions amb formacions com la OSV, la JONC, la OBC, i la Banda Municipal de Barcelona.
El seu últim treball discogràfic inclou una recopilació de música per a cant i piano de Falla, Granados, Mompou i Amargós, entre d’altres, amb la soprano Olga Serra de Larrocha. Actualment acompanya el Cor Jove de l'Orfeó Català, és pianista titular de l’aula de cant del Palau i té una extensa activitat en la música de cambra. És també repertorista i professor al Conservatori del Liceu i col.labora amb el Cor del Gran Teatre del Liceu, el Cor de Cambra del Palau i l'Orfeó Català.
Com a activitats destaquen una gira de concerts per Mèxic amb l’òpera “La Serva Padrona”, la col·laboració amb Harry Christophers en els Anthems de la Coronació de Haendel, concerts per Alemanya, Jordània i Croàcia, i la interpretació del concert 9 de Mozart per piano i orquestra al Palau de la Música.

Arnau Farré
Nascut a Reus l’any 1975, inicia el seu aprenentatge musical amb Adelaida Ibàñez. L’any 1985 ingressa a l’Escolania de Montserrat on comença els estudis de piano i de violoncel i més tard, a l’edat de dotze anys, els estudis d’orgue amb Ramon Oranies. L’any 1989 continua l’estudi d’aquest instrument amb el catedràtic d’orgue Josep Mª Mas i Bonet. Ha participat nombroses vegades al Curs Internacional de Música Ibèrica de Montblanc i Torredembarra que dirigeix el professor Josep Mª Mas, i als cursos dedicats a l’obra de J.S.Bach amb Michael Radulescu.
És llicenciat en Història de l’Art i en Història i Ciència de la Música per la Universitat autònoma de Barcelona. Des del 1997 col·labora habitualment amb el Cor Vivaldi: Petits Cantors de Catalunya, cor amb el que ha realitzat concerts arreu de Catalunya i Espanya, a més de França, Itàlia, Argentina i Estats Units. Profund coneixedor de les possibilitats del cor de veus blanques, és autor de diversos arranjaments, que sol interpretar als seus concerts, el Cor Vivaldi. L’any 2007 li fue atorgat  el Premi Reus de Composició coral. 

Percussions de Barcelona

És un grup de música de cambra dedicat a la interpretació i divulgació de la música contemporània per a instruments de percussió.
Fundat l’any 1978 per Xavier Joaquín, és la formació de percussió més antiga d’Espanya i una de les més antigues d’Europa. D’ençà que es va crear ha estat en permanent contacte amb els compositors del país, oferint com a resultat del seu treball constant l’estrena de nombroses obres, que en ocasions han estat encàrrecs fets pel grup i, en d’altres, peces que li han estat dedicades. 
Al mateix temps, Percussions de Barcelona interpreta les principals composicions per a grup de percussió del repertori internacional.
El grup  participa regularment i activa en els festivals i cicles de concerts més importants del pais i col·labora habitualment amb diferents formacions musicals, orquestres i solistes de reconegut prestigi.
 
Podeu comprar les entrades el mateix dia del concert, o bé a Telentrada.

Per a més informació, no dubteu a contactar amb nosaltres o visitar la nostra pàgina web

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada